Detalj av Einar Nermans målning av Greta Garbo. Klicka på motsvarande bild längre ned på sidan för att se tavlans helhet. Foto: Nationalmuseum.
På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 4500 verk, företrädesvis oljemålningar.
Det första som möter när besökaren kommer in på Gripsholms slott är John-Erik Franzéns berömda porträtt av den nuvarande kungafamiljen. Kung Carl XVI Gustaf avbildades tillsammans med drottning Silvia och parets tre barn år 1984–85 (se bild längre ned på sidan).
Samlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är Hedersporträtt – ett porträtt av någon väl förtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen.
Hedersporträtt 2017
Hedersporträtt 2016
Hedersporträtt 2015
Hedersporträtt 2014
Hedersporträtt 2013
Hedersporträtt 2012
Hedersporträtt 2011
Hedersporträtt 2010
Hedersporträtt 2009
Hedersporträtt 2008
Hedersporträtt 2007
Hedersporträtt 2006
Årets hedersporträtt är ett av närmare hundra som överlämnats till Statens porträttsamling. Bland verk som tidigare donerats finns Mora-Nisse, Alice Babs, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson, Alva Myrdal och Benny Andersson.
Nytt porträtt av Drottning Silvia
Under 2013 skänktes ett nytt portätt av Drottning Silvia till Svenska statens porträttsamling
Grunden till konstsamlingen lades redan på 1500-talet under Gustav Vasas regering. Kungen lät föra konstverk till sitt nybyggda slott Gripsholm och inventariet berättar att det år 1548 fanns 98 målningar i slottet, varav 23 stycken porträtt.
De målningar som vi idag kan se i Rikssalen är dock inte de ursprungliga utan kopior från 1600-talet. I Gripsholms slott finns för övrigt ytterligare ett contemporaingalleri, Vita Salongen, skapat på 1770-talet av Gustav III. I detta ingår bland annat Alexander Roslins porträtt av Gustav III i kröningsdräkt signerat 1777.
Klicka för förstoring! Prinsessan Hedvig Sofia av David K. Ehrenstrahl. Detalj av målning. Foto: Nationalmuseum/Idha Lindhag.
Hon tillför omkring 200 porträtt till samlingen, av vilka de flesta föreställer hennes släktingar. Som exempel kan nämnas en serie barnporträtt av de bland hennes syskon som dött i späd ålder. Några av dessa målningar visas i Hedvig Eleonoras våning i slottets bottenplan.
Klicka för förstoring! Gustav IV Adolf på leksakshäst. Detalj av målning. Foto: Nationalmuseum/Erik Cornelius.
Ett första viktigt steg mot ett nationellt porträttgalleri togs när Gustav III, efter sitt trontillträde 1771, började tillföra samlingen porträtt även av icke kungliga personer.
Klicka för förstoring! Kung Carl XVI Gustaf med familj målad 1984-1985 av John-Erik Franzén. Detalj av målning. Foto: Nationalmuseum.
Det är också under denna period som några av de mest kända porträtten kommer till samlingen som Hönstavlan, av Johan Pasch, där drottning Lovisa Ulrikas hovdamer avbildas och Alexander Roslins porträtt av Carl von Linné.
Bristen på utställningsytor ledde till att de moderna porträtten 1947 tillfälligt deponerades på Gripsholms folkhögskola, sedan 1987 är de åter i slottet.