Sully vid Henrik IV:s fötter. Oljemålning av Alexander Roslin i Gustav III:s paviljong

"Sully vid Henrik IV:s fötter"

I Gustav III:s paviljong i Hagaparken finns en enda oljemålning. Den beställdes av kungen själv, när han träffade konstnären Alexander Rosin i Paris.

Den svenska konstnären Alexander Roslin, var stationär i Paris, där han målade porträtt av prominenta parisare. När Gustav III var på besök i Paris bad han Roslin måla ett motiv föreställande den mycket högt respekterade franske kungen Henrik IV.

Henrik IV, eller Henri de Navarre, har både respekterats och skällts ut för att ha bytt sin religionstillhörighet under epoken. Under en tid lyckades han stävja religionsstridigheterna mellan katoliker och protestanter. Han slutade sina dagar med att i en åkvagn i Paris bli mördad av Ravaillac, en arg rebellisk lärare.

Kanske var det för Roslin, den store aristokrat-porträttmålaren, en aning "ovärdigt" att måla ett historiskt motiv. Tavlan visades inte i Paris, utan sändes till Sverige. Där hängde den först på Gustav III:s slott Ekolsund, och fördes senare till Gustav III:s paviljong i Hagaparken.

Det är den enda oljemålningen i paviljongen, den är fast monterad och ingår i det dekorativa programmet för rummet. Louis Masreliez, som troget följde alla önskningar kungen hade för paviljongens inredande, har under målningen dekorerat (grisaille) motivet av Henrik IV:s intåg i Paris.

Målningen motiv föreställer Henrik IV i en försoningsscen med sin finansminister Sully. Sullys memoarer finns för övrigt i hyllorna i Gustav III:s bibliotek i paviljongen. Byggnaden i bakgrunden är slottet i den sydfranska staden Pau. Vid tiden fanns en vurm för Henrik IV:s tid och epok. Notera klädedräkten. Gustav III och hans tid kallade detta burgundisk dräkt och den tilltalade Gustav III:s teatraliska sida. Jean Eric Rehn fick i uppdrag att designa en svensk hovdräkt inspirerad av dräktmodet vid Henrik IV:s tid – alltså sent 1500-tal i övergången till det tidiga 1600-talet.

Vid tiden för Gustav III:s besök i Paris, visades på teatern ett skådespel som handlade om Henrik IV: "Les parties de chasses d'Henri IV" (Henrik den fjärdes jakter). Den teaterintresserade kungen bevistade såklart skådespelet i Paris, och lät sätta upp den i Stockholm.

Toppbilden: Gustav III:s sängkammare i Gustav III:s paviljong på Haga, där målningen "Sully vid Henrik IV:s fötter" hänger. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Sully vid Henrik IV:s fötter. Oljemålning av Alexander Roslin i Gustav III:s paviljong

Att Gustav III beställde oljemålningen och lät den fastmonteras i hans sängkammare på Hagapaviljongen, säger mycket om hans fascination och respekt för franske kungen Henrik IV. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

De kungliga samlingarna har vuxit fram under en tidsrymd av mer än 400 år, från Vasatid till våra dagar. De innefattar allt ifrån praktobjekt av internationell betydelse till enkla bruksföremål. Konstföremål, målningar, möbler, textilier – det mesta ur samlingarna kan ses vid besök på de kungliga slotten.

Kommande händelser

Semmy Stahlhammer (violin), Atida Munthe Stahlhammer (cello) och Greta Åstedt (piano) framträder med klassiska stycken i sommarkvällen på...

Biljetter

Den 28 juli firar Gripsholms slott Bellmandagen med konsert i Hjorthagen och Bellmanvisningar på slottet. En tradition med flera decennie...

Biljetter

Gripsholms slott får ett unikt gästbesök från en världsberömd ungdomsorkester bestående av trettio unga musiker handplockade från norra N...

Biljetter