Rosendals slott i snö och sol

De kungliga parkerna

Upptäck de kungliga parkerna! Här möts natur och kultur, historia och nutid. Parkerna är öppna året om, dygnet runt.

De kungliga parkerna i Stockholm och Mälardalen är öppna året om, dygnet runt. Miljöer som erbjudit både rekreation och mötesplatser i århundraden.

"Jag vill varmt rekommendera parkerna som omger flera av de kungliga slotten. Där möts natur och kultur, historia och nutid – där kan både stora och små har roligt och leka fritt på egna upptäcktsfärder"

Citatet är Kronprinsessans, i Kungliga slottens sommartidning 2019.

Parker med karaktär

De kungliga parkerna erbjuder en variation av parkideal och historia. Exempelvis är Hagaparken skapad, på uppdrag av Gustav III, i den fria engelska parkstilen och på världsarvet Drottningholm ser vi en variation av strikt barockträdgård, engelsk park och 1700-talets boskékvarter.

I parkerna, inte minst Kungliga Djurgården, Drottningholm och Ulriksdal, finns även skulpturer och historiska byggnader att upptäcka. Appen 'Kungliga promenader' guidar dig genom historien i de flesta kungliga parker.

Med parkernas olika karaktär finns något för alla; Havsutsikt vid Tullgarn. Skärgårdsmiljö på Fjäderholmarna. Dramatisk natur vid Strömsholm. Ekskogar i Gripsholms Hjorthage... läs mer om respektive parkområde i faktarutan på sidan.

Populärt rekreationsområde

Vår mest besökta park är Kungliga Djurgården, som sedan sekler tillbaka är stockholmarnas populäraste rekreationsområde, Här finns också flera av Stockholms främsta sevärdheter.

Södra och Norra Djurgården mäter tillsammans runt 1000 hektar. Det är nästan tre gånger så stort som Central Park i New York och sju gånger större än Londons Hyde Park. Bara strandpromenaden runt Södra Djurgården är en mil lång och inbjuder både till långpromenader och löprundor. Med andra ord, gott om utrymme. Via Folke Bernadottes bro finns nya möjligheter att promenera via museiparken till Rosendals slott, eller tvärtom.

Kungliga Djurgården är även plats för flera av landets minnesmonument och här skapas en skulpturpark genom Prinsessan Estelles stiftelse.

Parkvisningar varje onsdag på Djurgården

I år är det 200 år sedan Karl XIV Johan lät uppföra Rosendals slott på Djurgården. Det uppmärksammas bl.a. med att återställa den historiska parken runt lustslottet.

Projektet visas vid parkvisningar på olika teman onsdagar perioden maj till september.

Toppbilden: En av broarna över Djurgårdsbrunnskanalen på Kungliga Djurgården. Foto: Jonas Borg/Kungligaslotten.se

De kungliga parkerna har alla olika karaktär. Här är den engelska parken i Drottningholms slottspark. Parken är en del av världsarvet Drottningholm. Foto: Raphael Stecksén

Upptäck skulpturerna i parkerna. På Drottningholm finns bland annat Adrien de Vries skulpturer och på Djurgården skapas en skulpturpark, där de historiska skulpturerna utökas med en nyförvärv. Foto: Raphael Stecksén

Gratisappen Kungliga promenader guidar dig i slottsparkerna. I appen finns promenader på olika teman; konst, historiska byggnader, parkideal och händelser. Foto: Henrik Nyström

Två hundar leker i en hundrastgård på djurgården.

Parkerna erbjuder något för alla. Motion, promenader, picknick, hundrastgårdar, rid- och cykelvägar, kaféer, mötesplatser, historia, kultur och natur. Foto: Jonas Borg

Följ med Hovstallet på träningsrunda på Djurgården. Kavaljerskusk Markus Henriksson guidar oss.

APPEN KUNGLIGA PROMENADER

Appen Kungliga promenader finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store och Google Play. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Inför besöket

Upptäck mer om Slottsparkerna

Artiklar och film

Upptäck de kungliga parkerna! Här möts natur och kultur, historia och nutid. Parkerna är öppna året om, dygnet runt.

Läs mer

Kundservice

Öppettider:

Inför besöket