
Drottning Louises tekaka
Gustaf VI Adolf och drottning Louise, med rötter i det brittiska kungahuset, drack alltid afternoon tea. På Ulriksdal serverades teet med goda kakor, scones och sockerskorpor, som bakades i det stora slottsköket.
Gustaf VI Adolf var mycket förtjust i kakor och efterrätter, gärna smaksatta med lite sprit eller dessertvin, trots att han var helnykterist. Louise nöjde sig däremot ofta med ett par sockerskorpor enligt devisen ˮDet duger åt ossˮ.
När kungaparet bodde på Ulriksdal om vårarna serverades eftermiddagsteet klockan fyra i Vardagsrummet, det rum som hade inretts av Carl Malmsten som bröllopsgåva 1923. Till detta allkonstverk i Swedish grace bidrog många av samtidens främsta konsthantverkare och konstnärer, som Märta Måås-Fjetterström och prins Eugen. Rummet inreddes för vardaglig skönhet och hemtrevnad. 8 000 stockholmare hade bidragit till bröllopsgåvan.
Servisen komponerad av Wilhelm Kåge, var en gåva från hovets personal. Tekopparna kom att användas flitigt.
Baka Louises tekaka (fruktkaka)
Kungaparet drack eftermiddags te på engelskt vis, utan sandwiches, men gärna med skorpor och kakor. Här är receptet på drottning Louises tekaka – en engelska fruktkaka som bara blir godare att ligga några dagar, frukterna håller den saftig. Frukterna kan varieras, pistaschmandel kan ersättas med malda hasselnötter och suckat kan ersättas med finhackade fikon.
225 gram smör
225 gram strösocker (2,75 dl)
6 st ägg (dela gulor och vitor var för sig)
100 gram syltade apelsinskal
100 gram suckat eller cocktailbär, delade
125 gram aprikoser, hackade
100 gram russin, gärna lite mera
0,5 dl cognac eller maltwhiskey
1 st citron, saft
75 gram sötmandel, skållad, skalad och grovhackad
50 gram pistagemandel, grovhackad
300 gram vetemjöl (ca 5–6 dl)
2 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150–175 grader. Smöra och bröa en stor rund form, ca 1,5 liter. Gärna med löstagbar kant.
2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt gulorna en i taget och rör kraftigt.
3. Blanda ner all hackad frukt och mandel. Blanda bakpulvret med mjölet och blanda i smeten. Smeten blir ganska tjock.
4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
5. Klicka ut smeten i den välsmorda formen och sätt in i ugnen i cirka 1 timma och 30 minuter. När provstickan är torr är kakan färdig
Toppbilden: Kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise på Ulriksdal 1938, beskuret foto ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv

Med sin brittiska bakgrund drack drottning Louise dagligen "afternoon tea", till detta serverades kakor och skorpor. Foto: Kate Gabor

Köket på Ulriksdals slott användes flitigt av kungaparet. Här tillagades favoriträtter och bakverk till eftermiddagsteet. Foto: Kate Gabor

Stora vardagsrummet på Ulriksdal samlar allt det bästa från 1920-talet, den stilepok som brukar kallas Swedish grace. Foto: Sanna Argus Tirén

Ulriksdal kom att bebos av kronprinsparet, från 1920-talet fram till 1973. Bilden ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv "H.M Konung Gustav VI Adolf med H.M Drottning Louise, Ulriksdal 1938" med stämpel "Nordisk Rotogravyr Telegrafbild".
Kommande händelser
Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att kombinera med en...
I de storslagna slottssalarna följer vi historiska fotspår efter de kungligheter som bo...
Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter ...