Kronköket på Gripsholm

Gustav III:s tyckte mycket om Gripsholms slott och reste ofta hit med hela sitt hov, nära hundra personer. Han lät inreda ett kök – Kronköket – där det lagades mat under hovets vistelser åren 1773–1785.

Kronköket på Gripsholm slott är inrymt i byggnader från två olika epoker. Yttre Kronköket ligger i ett medeltida stenhus, kanske den borg som Bo Jonsson Grip uppförde i slutet av 1300-talet.

Den rödputsade flygel som möter besökaren vid Vallgraven, där inre Kronköket och Bageriet ligger, byggdes på Gustav Vasas tid, förmodligen på 1550-talet.

I inre och yttre Kronköket lagades maten, spisarna är enkla anordningar med fördjupningar för kokkärlen som eldades underifrån, och väldiga spiskupor.
I Bageriet var temperaturen lägre, för bakverkens skull. Här finns ytterligare en spis och en bakugn.

Långbordens skivor är något århundrade äldre än Kronköket. De var ursprungligen arbetsbänkar från det gamla köket som var byggt på pålar i strandkanten vid Sjöporten.

Sitt namn – Hauptmanflygeln – fick byggnaden i slutet av 1600-talet när Riksänkedrottning Hedvig Eleonora här lät inreda en bostad till slottets hauptman, den näst högsta befattningshavaren i drottningens hovstat, Livgedinget. Rester av dekoren från Hedvig Eleonoras tid kan fortfarande ses i inre Kronköket.

Idag är Kronköket öppet vid vissa tillfällen, bland annat i samband med Röda Korsets servering under Trettonhelgen.

Foton: Hans Thorwid

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter