Beethoven i ord och ton

Då det är 250 år sedan Beethovens födelse bjuder vi in till ett jubileumsprogram på Kungliga slottet. Pianisten Roland Pöntinen framför Beethovens sista tre pianosonater och Åke Holmquist berättar om kompositörens sena skaparperiod.

Under kvällens program som har titeln En profetisk skymt av framtiden – den sene Beethoven framför konsertpianisten Roland Pöntinen Beethovens tre sista pianosonater, i vilka tonsättaren utforskade nya klangvärldar och skapade en rik och visionär musik som pekar fram mot vår egen tid. Åke Holmquist, som räknas som vår främste Beethovenkännare, berättar om Beethovens sista skaparperiod.

”Det går inte längre att förneka att han alltmer går in i sig själv, alltmer fjärmar sig från den yttre världen och från det som sysselsätter och intresserar andra musikälskare. Han släpper fram sin subjektivitet och komponerar hänfört utan hänsyn till andra. Naturen tycks vara hans enda kärlek, som är lika evig som hans verk kommer att vara …”

/Adolf Bernhard Marx, i Berliner Allgemeine Musikalische Zeitung 1824, om Beethovens Sonat nr.30 i E-dur op.109

Roland Pöntinen är en av Sveriges mest kända klassiska pianister. Han debuterade 1981 med Kungliga filharmonikerna och har sedan dess uppträtt med de flesta stora symfoniorkestrarna världen över. Pöntinen har gjort fler än 90 grammofoninspelningar, på olika bolag.

Åke Holmquist var specialist på Beethoven redan i tonåren och vann frågetävlingen Tiotusenkronorsfrågan i TV (1961). Holmquist var tidigare vd och konstnärlig chef för Stockholms konserthus och ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademien. Han är även pianist, utbildad i Stockholm och Wien

Tillgänglighet

Konserten äger rum i en sal som kan göras tillgänglig för rullstolsburna med hjälp av ramper. Behov av ramper föranmäls per e-post: info.stockholms-slott@royalcourt.se eller per telefon 08-402 61 00 (mån-fre 09.00-12.00).

Åke Holmquist har bland annat gett ut en biografi över Beethoven. Foto: Ylwa Yngvesson/TT

Toppbilden: Roland Pöntinen. Foto: Simon Larsson