Karl XIV Johans sängkammare

Under en digital visning får du följa med in i Karl XIV Johans exklusiva sängkammare på Rosersbergs slott. Vi besöker även klädkammaren, ett rum som aldrig annars visas.

Visningen är en direktsändning och du är välkommen att ställa frågor under programmet.

Karl XIV Johans sängkammare på Rosersbergs slott är en av landets verkligt viktiga inredningar, ritad av Fredrik Blom och utförd 1825. Med sin rikt draperade gröna respektive vita sidentaft prydd med påkostade bårder och fransar ligger rummet utifrån svenska förhållanden ovanligt nära sina franska inspirationskällor. De dubbla kakelugnarna och innanfönstren speglar även den franskfödde kungens strävan efter ett behagligt inomhusklimat.

Den tillhörande klädkammaren, som vanligtvis inte kan ses vid ett besök på slottet, öppnas nu upp genom en av sängkammarens dolda dörrar, och ger oss en inblick i det tidiga 1800-talets kungliga sommarboende.

Kvällens guide är Petter Ålander, slottsuppsyningsman vid Rosersbergs slott. Han är medförfattare till Byggförlagets omfattande bok Rosersberg slott (2005) och till Rosersbergs slott – En resa i tiden (2022).

Digital visning

Temakvällen hålls via Youtube Live. Du behöver inte ha ett eget konto för att se livesändningen, men om du vill kommentera eller ställa frågor behöver du vara inloggad på ett Google-konto, du kan skapa ett konto här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till visningen kommer via mejl en vecka innan programmet.

Toppbilden: Karl XIV Johans sängkammare på Rosersbergs slott. Foto: Alexis Daflos

Karl XIV Johan porträtterad av Francois Gérard. Foto: Alexis Daflos

Visning, Föredrag