En drottning med mod

På Gripsholms slott satt Katarina Jagellonica fängslad under fyra år. Därefter kröntes hon till drottning av Sverige. Under ett föredrag får du veta mer om hennes liv och hennes starka inflytande - inom arkitektur, kultur och religion, och inte minst inom politiken.

I år är det 450 år sedan den polsk-litauiska prinsessan Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige. Hon var syster till den polske kungen Sigismund II August, och vigdes 1562 i Vilnius med hertig Johan (Johan III). Som prins blev Johan indragen i en lång konflikt med Erik XIV, bland annat beroende på giftermålet med den katolska prinsessan. Hertigparets fängslandes efter en kort tids residens i Åbo. De hölls fångna på Gripsholm till 1567, då de frigavs i samband med Eriks sjukdom och försöken att överbrygga motsättningarna inom landets ledning.

Sommaren 1568 ställde sig Johan i spetsen för ett uppror mot Erik. I september gjorde han sitt intåg i Stockholm och utropades till kung. Detta bekräftades av en riksdag 1569.

Under Eva Mattssons föredrag får du höra mer om Katarina Jagellonicas liv och hennes starka inflytande i Sverige; inom arkitektur, kultur och religion, och inte minst inom politiken.

Eva Mattsson är konsthistoriker, berättare och expert på Katarina Jagellonica. Hon har skrivit biografin Furstinnan (2018), i den skildras Katarinas Jagellonica fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige.

Tillgänglighet
Gripsholms slott har många trappor. Hiss och ramp saknas.

Bilden är från Eva Mattssons föreställning om Katarina Jagellonica, som bland annat visats i Vadstena, Uppsala och Stockholm. Foto: Mattias Frisk