Kvällsvisning i antikmuseum

Under en kvällsvisning i Gustav III:s antikmuseum får du höra historien om dess tillblivelse. Och möta antika berömdheter, i ett av Europas äldsta konstmuseer.

I slutet av 1700-talet begav sig den konst- och antikintresserade Gustav III på en årslång resa till Italien för att köpta in antika statyer.

Kort efter kungens död beslutades att samlingarna, som då bestod av över 200 skulpturer, skulle visas upp som ett äreminne av den avlidne kungen. Gustav III:s antikmuseum består av två stengallerier, i slottets nordöstra flygel och än idag står skulpturerna på de platser där de ursprungligen ställdes ut.

Under kvällen tar museilärare Per Sjödahl med oss på en vandring genom ett av Europas äldsta museer. Du får höra historien om museets spännande tillkomst och vi stiftar bekantskap med Endymion, Apollo, de nio muserna samt andra gudar, väsen och berömdheter från antiken och Rom.

Tillgänglighet

Från entrén vid Västra Valvet till museet är det flera kortare trappor. Ledstång finns. Hiss saknas. 

Program2020

Antikmuseet på Kungliga slottet med Gustav III:s samling av antika skulpturer. Foto: Lisa Rahlie Rehbäck/Kungligaslotten.se

Vatikanens samling av skulpturer inspirerade och det var påven som visade samlingen för Gustav III. Deras möte i "musernas galleri" avbildades av den franske konstnären Bénigne Gagneraux. Foto: Erik Cornelius, Nationalmuseum

Museilärare Per Sjödahl är kvällens guide. Foto: Kate Gabor