Prakt för en stormakt

Nyfiken på silver från drottning Kristinas kröning? Under kvällens temavisning tittar vi närmare på praktsilvret på plats i Rikssalen och i Storkyrkan.

Obs!

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring mindre evenemang är våra programpunkter, till och med 31 maj, inställda.

Vissa programpunkter kommer att skjutas fram till hösten. Information om nya datum kommer att delges här samt direkt till alla som har köpt biljett.

De som köpt biljetter kontaktas.

Läs mer här!

Temakvällen är slutsåld.

Nyfiken på silver från drottning Kristinas kröning? Under kvällens temavisning tittar vi närmare på praktsilvret på plats i Rikssalen och i Storkyrkan.

Drottning Kristina storslagna kröning 1650 i Storkyrkan skulle avspegla Sveriges betydelse som stormakt. Bland annat hade hennes gunstling Magnus Gabriel De la Gardie gjort storslagna beställningar av silver.

Silvertronen kom att bli en del av de kungliga samlingarna, medan altarljusstakar, krucifix och nattvardssilver bevarats i Storkyrkan.

Kvällens temavisning ger ett sällsynt tillfälle att se hela gåvan och höra mer om praktsilvret från Augsburg.

Förste intendent Lars Ljungström vid Kungl. Husgerådskammaren och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren tar oss med till miljöerna för drottning Kristinas kröning – Rikssalen och Storkyrkan – och visar föremålen på nära håll.

I samarbete med domkyrkoförsamlingen.

Programserien Nyfiken på... har begränsat deltagarantal, och brukar vara populära. Ett tips är att köpa biljetter direkt när de släpps.

Tillgänglighet

Trappor till Rikssalen, hiss saknas.

Program2020

Toppbilden: Drottning Kristinas silvertron i Rikssalen. Gåva från Magnus de la Gardie inför drottning Kristinas kröning 1650. Tillverkad i Augsburg av Abraham Drentwett. Foto: Kungligaslotten.se

Domkyrkokaplan Kristina Ljunggren visar under kvällen silvret från drottning Kristinas kröning som idag finns i Storkyrkan. Foto: Svenskakyrkan.se

Tillsammans med Förste intendent Lars Ljungström visas också Silvertronen i Rikssalen på Kungliga slottet denna kväll. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se