Båtar överlämnades vid ceremoni i Thailand

Ambassadör Jonas Hafström lämnade på onsdagen över de första 26 fiskebåtarna av H.M. Konungens gåva om sammanlagt 100 båtar, i fiskebyn Baan Nam Khem i Thailand.
Fiskebåtarna överlämnas. Foto: Sveriges ambassad i Thailand
Foto: Sveriges ambassad i Thailand
Närvarande när 26 long tail boats sjösattes var även Sveriges generalkonsul i Phuket Christer Asp, ett antal medhjälpare och ett stort antal fiskare med familjer.

De kunde konstatera, att båtarna var i mycket gott skick, i många fall nymålade och med svenska och thailändska flaggan målad på båda sidor av fören.

Den värdiga ceremonin inleddes med att mat och frukt på buddistiskt vis offrades och rökelsebloss tändes och sattes dels på offergåvorna, dels vid ett närliggande träd.

Generalkonsuln talade och påminde om Kungaparets besök i fiskebyn, när Kungen och Drottningen själva sett katastrofens verkningar och beslutat överlämna ett antal båtar till behövande fiskare med familjer.

På detta sätt ville de bidra till att drabbade kom igång med sin försörjning, att de hoppades att båtarna skulle komma till nytta under lång tid framöver och att fångsterna skulle bli goda och leda till välstånd.

Fiskebåtarna. Foto: Sveriges ambassad i Thailand
Foto: Sveriges ambassad i Thailand
En representant för fiskarna tackade för gåvan varefter färgglada band  traditionellt knöts av de tillresande vid fören på båtarna för att bringa tur och fiskelycka.

Ceremonin avslutades med en båttävling, oklart om segern blev thailändsk eller svensk. Den imponerande flottan kunde denna glada dag plöja de turkosa vattnen utanför Nam Khem i strålande solsken och lätt sjöbris, rapporterade Sveriges generalkonsul Christer Asp.

Ceremonin. Foto: Sveriges ambassad i Thailand
Foto: Sveriges ambassad i Thailand

Upptäck mer

Läs mer om

Kungaparets besök i Thailand

i februari