Kungaparet i Phuket och Khao Lak

Kungen vid minnesceremoni i Thailand den 18 februari.
Foto: Stella Pictures
Kungen och Drottningen flög under fredagen vid sitt Thailandsbesök till katastrofområdet i Phuketregionen. De välkomnades av guvernören i Phuket, Udomsak Usawarangkul.

På Bangkok-Phuket Hospital, som tog hand om många svenska patienter efter flodvågen, framförde Kungaparet ett tack till sjukhuspersonalen. Under dagen hölls också en minnesceremoni över avlidna i katastrofen. Även guvernörerna för provinserna Krabi och Phang-Nga sammanträffade med Kungaparet.

I Bang Muang i Nam Kem besökte Kungen och Drottningen den lilla fiskebyn, som nästan utplånades helt den 26 december. Tsunamin gjorde många thailändare hemlösa och Kungaparet besökte lägren för föräldralösa barn och utblottade familjer. Ett av lägren byggs upp av den thailändska organisationen APSW (Association for the Promotion of the Status of Women) och WCF (World Childhood Foundation) för att stötta och utbilda 13-18-åringar.

Resan fortsatte därefter till Khao Lak och Blue Village, turistparadiset som drabbades allra hårdast och där ett stort antal svenskar omkom. Här hölls en minnesceremoni.

Foto: Pressens Bild
Kungen överlämnade en donation för anskaffande av 100 fiskebåtar till drabbade familjer i vid ett besök i fiskebyn Baan Nam Kem.
Foto: Pressens Bild AB
Nya fiskebåtar
Vid en ceremoni i fiskebyn Baan Nam Kem överlämnade Kungen en donation för anskaffandet av 100 fiskebåtar till familjer i området.

På eftermiddagen besökte Kungaparet en av stationerna för identifiering av omkomna, Tha Chat Chai, och fick information om den internationella identifieringskommissionens arbete av den svenske chefen Stig Edqvist.

På kvällen tackade Kungen och Drottningen personal och frivilliga vid svenska generalkonsulatet i Phuket. I samband med mötet där överlämnade Kungen som beskyddare av Lions en gåva bestående av 50 000 svenska kronor från Lions Club Stockholm/Gustav Vasa till Lions Club i Phuket Andaman Sea för humanitär hjälp och återuppbyggnad i Khao Lakregionen. Premiärminister Thaksin Shinawatra gav därefter middag för Kungen och Drottningen i Pearl Village Hotel.

På lördag besöker Kungaparet bland annat Svenska Kyrkan i Bangkok.

Nordstjärneorden till guvenörer
Vid en högtid på fredagen hedrades de tre guvernörerna för provinserna Phuket, Krabi och Phang Nga - Mr Udomsak Usawarangkul, Mr Arnont Promnart och Mr Anuwat Maytheewibulwut - för sina insatser i samband med flodvågskatastrofen. De utnämndes av Kung Carl Gustaf till kommendörer av första klassen av Kungl. Nordstjärneorden med följande motivering:

"Som de högsta administrativt ansvariga i området har de varit nyckelpersoner som underlättat den svenska insatsen i katastrofområdet. De har tagit snabba och rationella beslut under extremt svåra omständigheter. Deras kraftiga stöd har haft avgörande betydelse för det svenska räddningsarbetet."