Statsbesök i Australien, dag 3

Kungen och Drottningen framför Operahuset i Sydney. Foto: Patrik Österberg, Pressens Bild.
Kungaparet framför Sydneys berömda Operahus. Foto: Pressens Bild.
Kung Carl Gustafs och Drottning Silvias statsbesök i Australien fortsatte onsdag den 9 november i Sydney.  

Kungen besökte på förmiddagen AstraZeneca Australia och företaget Argos Solution. Där prövar man den nya identitetstekniken med en kamerabild, som avläser ögats iris. Drottningen ägnade morgonen åt att studera en ny implantatteknik för hörselskadade.

Premiärministern i New South Wales Morris Iemma och hans maka Santina Iemma bjöd på officiell lunch, varefter Kungaparet såg konstsamlingen vid New South Wales konstgalleri.

Svenska skolbarn hyllade med sång


På trappan till Operahuset i Sydney, som Kungen och Drottningen besökte på eftermiddagen, möttes de av en stor kör från svenska skolan. Barnen skänkte ett collage och uppvaktade med en sång på melodin "Walzing Mathilda" med för dagen egenhändigt nyskapad text.

På eftermiddagen var Kungen och Drottningen närvarande vid ett IT-seminarium. Där medverkade Professor Jan Carlstedt-Duke, dekanus i styrelsen för forskning vid Karolinska Institutet, hälsoministern i New South Wales John Hatzistergos och Michael Treschow, ordförande i Ericssonkoncernen och Svenskt Näringsliv.

Dagen avslutades med mottagning på svensk-australiska handelskammaren och Kungaparets middag på Museet för modern konst.

Statsbesöket fortsätter torsdag den 10 november till Adelaide.

Kungen identifierar sig med hjälp av en kamera för irisfotografering. Foto: Pressens Bild.
Kungen testar sin identitet med hjälp av kamerbild av ögats iris. Foto: Pressens Bild.
Drottningen välkomnas av Jacqueline Fascaris på institutet för genforskning kring barnsjukdomar. Foto: Pressens Bild.
Sexåriga Jacqueline Fascaris med sjukdomen Metatropical Skeletal Dysplasia överräckte en brosch till Drottning Silvia vid besöket på Children´s Medical Research Institute. Foto: Pressens Bild.
Årets nobelpristagare i medicin var hedersgäster på Kungaparets svarsmiddag. Foto: Pressens Bild.
Årets nobelpristagare i medicin, professorerna Barry J. Marshall och Robin Warren, hörde till hedersgästerna vid Kungaparets middag. Guvernör Michael Jeffery t.h. om Drottningen. Foto: Pressens Bild.