Kungen på teknikresa i Kiruna och Luleå

Motiv: Yngve Bergqvist berättar om ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Fredric Alm
Måndagen den 15 och tisdagen den 16 oktober var Kungen på en teknikresa till Kiruna och Luleå arrangerat av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Landshövding i Norrbottens län Sven-Erik Österberg hälsade Kungen och IVA-delegationen välkomna till Kiruna.

Därefter besöktes Ishotellet i Jukkasjärvilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där Yngve Bergqvist berättade om "snö och is som grunden i en växande turism och upplevelsenäring".

Under eftermiddagen besökte delegationen LKABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:s gruva i Kiruna där vd Lars-Eric Aaro berättade om hur teknik och innovationer driver LKAB:s utveckling.

På tisdagen fortsatte resan till Luleå där man inledde dagen med att besöka LTU, Luleå Tekniska Universitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rektor Johan Sterte gav en presentation om LTU och därefter berättade professor Roland Larsson om SKF-LTU University Technology Centerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innan lunch besökte delegationen Europas största datacenter där Tom Furlong, siteansvarig på Facebook, visade runt och berättade om verksamheten.

Lunch intogs på residenset i Luleå där landshövding Sven-Erik Österberg var värd.

Eftermiddagen inleddes med ett besökt på Swerea MEFOSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Swerea MEFOS är ett nordiskt industriforskningsinstitut som skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom tillverkning, bearbetning, användning och återvinning av metaller.

IVA:s teknikresa avslutades med ett besök på Metasphere Technology AB där vd Urban Rönnbäck berättade om företaget. Slitage, ofta i form av nötning, är en stor kostnad inom gruvindustrin. En lösning är att tillverka detaljer av hårdmetall. Volframlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är den hårdaste av hårdmetaller och Metasphere Technology AB arbetar med att förädla detaljer i Volfram ytterliggare.