Riksvapen

Pressmeddelande

Publicerad:

Appen Kungliga promenader: nya promenader i Hagaparken

Appen ’Kungliga promenader’ guidar dig på historisk mark i Hagaparken, en oas för många stockholmare och Solnabor – från Norra och Södra portarna och vidare till bland annat Kungliga begravningsplatsen, Koppartälten, Grottan, den Stora pelousen och Gustav III:s paviljong. Hagaparken har varit tillgänglig för besök sedan Gustav III:s dagar i slutet av 1700-talet och är ett av de främsta exemplen i Europa på en engelsk park.

Appen vill locka besökare att upptäcka flera delar av Hagaparken som många missar idag, med en blandning av kultur, natur och kunglig historia. ’Kungliga promenader’ lanserades 2018 med ett antal Djurgårdspromenader. Sedan dess har det tillkommit promenader vid världsarvet Drottningholm, Ulriksdal, Tullgarn och nu i Hagaparken.

Norra promenaden guidar dig genom höjdpunkterna i den Norra delen av Hagaparken med start vid de Norra grindarna. Här kan du lära dig mer om Koppartälten, Fjärilshuset, Ekotemplet och Gustav III:s paviljong, alldeles intill Haga slott. Med hjälp av verser från visan ”Fjäriln vingad syns på Haga” berättas hur grunden till den så kallade ”slottsruinen” byggdes.

Södra promenaden tar dig med på en vandring i den södra delen av Hagaparken, från Haga södras grindar, förbi Turkiska kiosken, Kungl. Begravningsplatsen och ytterligare några historiska stopp innan den avslutas vid Gustav III:s paviljong. Ta med picknickkorgen och sitt en stund på Stora pelousen, grässlänten nedanför Koppartälten, och läs mer om Bellmanfesten, Idrottens dag och andra händelser som ägt rum här.

Appen ger även möjlighet att komponera egna promenader efter intresse.

Appen ’Kungliga promenader’ är producerad av Ståthållarämbetet vid Kungl. Hovstaterna och finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder. Intentionen är att fylla på med fler promenader i våra kungliga parker för att locka nya besökare att del av natur och kultur.

Presskontakt

Helena Chreisti,
Enhetschef Marknad och pedagogik, Kungl. Hovstaterna,
073-648 66 52,
helena.chreisti@royalcourt.se