En mönsterskatt

Märta Måås-Fjetterström efterlämnade över 700 mönster. Med hennes akvarellskisser lever hantverket och kulturarvet vidare.

I bildspelet ovan kan du se och läsa om ett urval av Märta Måås-Fjetterströms skisser och mattor. Klicka på bilderna för att se och läsa mer.

Textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms arbetsprocess, från inspirationskälla till färdig matta, gick via hennes detaljrika skisser.

Märta Måås-Fjetterström målade undantagslöst sina skisser för mattor och vävnader i akvarell. Någon gång syns hela mattan men oftast är endast en del av helheten målad, resten antytt med några snabba drag av penna eller pensel.

Akvarellen visar ofta tydligt om mönstret är avsett för en fast röllakanmatta, en sammetslen tung flossa eller ett skirt böljande draperi.

Endast akvarellskissen fungerar inte att arbeta efter i vävstolen. På arbetsritningen, målad i akvarell på rutpapper har Märta Måås-Fjetterström eller en medarbetare ritat ut hela mattan. Här kan väverskan få all information om mönsterformer, rätt täthet och kvalité.

Ingen matta är identisk, det finns alltid plats för väverskans personlighet att tolka – men under ansvar och med respekt för konstnärens skiss.

Bildspelet visar bilder ur Märta Måås-Fjetterström AB:s arkiv och samlingar.

Detalj av mattan Ståndaren, ur de kungliga samlingarna. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Märta Måås-Fjetterströms akvarellskiss av flossamattan Ståndaren till M/S Kungsholm 1928. Foto: Anette Nilsson

"se på mattorna – Det är jag"
Märta Måås-Fjetterström