Kungl. Nationalstadsparken – Hagaparken / Brunnsviken

Hagaparken / Brunnsviken

Området Haga/Brunnsviken är en del av den kungliga nationalstadsparken. Hagaparken är kanske Sveriges främsta exempel på en "engelsk park".

Stora gräsytor, halvöppna hagar blandat med skogspartier karaktäriserar Hagaparken.

Hagaparken förknippas med Gustav III som hade stora visioner för parken, många kom aldrig längre än till ritbordet. Men en del av kungens visioner hann verkställas.

En engelsk park

Hagaparken har starka influenser från "engelsk stil" och stor betydelse för parkens utformning hade arkitekten Fredrik Magnus Piper.

Parkstilen växte fram i England under mitten av 1700-talet och utgår från naturen med mjukt formade gräsytor, så kallade pelouser, växelverkande med mörka skogspartier och halvöppna hagar.

Stilen hämtade influenser från antiken, Italien och Kina och karaktäristiskt är de slingrande gångarna, bersåerna och de ståtliga träden.

Parkbyggnaderna

Gustav III lät uppföra Ekotemplet, Turkiska kiosken, Kinesiska templet och Koppartälten. Han uppförde även ett lustslott Hagaparken som idag tillhör höjdpunkterna i svensk konsthistoria – Gustav III:s paviljong.

Guidad tur i hagaparken

Appen Kungliga promenader finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store och Google Play. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Toppbilden: Gustav III:s paviljong på Haga. Foto: Kungligaslotten.se 

Ekotemplet från år 1790 byggdes som en matsal för de kungliga under vackra sommardagar. Foto: Kungligaslotten.se

Kinesiska templet är en av parkbyggnaderna som Gustav III lät uppföra. Foto: Kungligaslotten.se

Inför besöket

Upplev historien och sevärdheterna på södra Djurgården, i Hagaparken och Ulriksdals slottspark med vår promenadapp.

Läs mer

Ladda hem kartor över norra och södra Djurgården, för Ulriksdals slottspark och Fjäderholmarna.

Läs mer

Upptäck mer om Kungl. Nationalstadsparken

Världens första nationalstadspark har rötter sen före Christofer Columbus. Här lever natur, kultur och nöjen i samklang, något som gör pa...

Läs mer

Kungliga Djurgården är Stockholms mest välbesökta rekreationsområde. Området är unikt vad gäller enskilda natur-, kultur- och friluftsvär...

Läs mer

Området Haga/Brunnsviken är en del av den kungliga nationalstadsparken. Hagaparken är kanske Sveriges främsta exempel på en "engelsk park".

Läs mer

Den kungliga nationalstadsparken sträcker sig ända till området Ulriksdal. Här finns ett kungligt slott med en vidsträckt slottspark.

Läs mer

Fjäderholmarna – Stockholms närmsta skärgårdsöar – är ett populärt och uppskattat besöksmål för både stockholmare och turister. Här njute...

Läs mer

Besök Gustaf VI Adolfs grav under jubileumsdagarna. Den kungliga begravningsplatsen ligger på en udde i Brunnsviken och utgör sista vilor...

Läs mer

Artiklar och film

Appen Kungliga promenader bjuder på natursköna promenader genom flera av våra kungliga parker. Nu finns även en guide till Hagaparken ...

Läs mer

Appen Kungliga promenader bjuder på natursköna promenader genom flera av våra kungliga parker. I appen finns promenader på olika teman...

Läs mer