Maktens symboler
ÅRSKURS 7–9 OCH GYMNASIET
Kungliga slottet är inte ett museum. Det är en levande arbetsplats i vardag och fest som under århundradena omdanats och utvecklats i takt med att statschefens roll i monarkin Sverige förändrats.
Maktens symboler
Vi tar med eleverna på en vandring genom några av slottets viktigaste rum och diskuterar hur konst, arkitektur, inredningar och ceremonier använts som symboler för maktutövning och maktanspråk alltsedan slottets byggnadstid på 1690-talet.
Vilka symboler och verktyg använde 1600-talets absoluta monarker för att hävda sin ställning och vilka är gångbara idag i 2000-talets representativa monarki?
Visningen är ämnesöverskridande och det finns inslag av personhistoria, politisk historia, samhällsutveckling, konst, arkitektur och genus.
Plats: Festvåningen, Kungliga slottet
Skolvisningen kan ges vardagar under ordinarie öppettid.
Observera att våningarna kan stängas tillfälligt i samband med H.M. Konungens officiella representation. Vid dessa tillfällen kan vi erbjuda visningen i en annan del av slottet alternativt flytta fram visningen till ett passande datum.
Lärarintroduktioner
I våra lärarintroduktioner kan du läsa mer om visningarnas innehåll, hur de kan kopplas till läroplanen samt tips på hur ni kan förbereda besöket i klassrummet.
Lärarintroduktion Årskurs 7–9 Pdf, 213.9 kB.
Lärarintroduktion Gymnasiet Pdf, 212.7 kB.
Avgift
Avgift 900 kr, inkluderar 45 minuters guidad visning för en skolklass om max 30 personer. Entréavgifter ingår för samtliga elever och två vuxna.
Bokning
Bokningsförfrågan kan skickas via e-post, se formulär under Skolor.
Bokning per telefon 08-402 61 00 vardagar kl. 9.00–12.00
Avgiften kan betalas kontant eller faktureras. Bokningen är bindande och avbokning måste göras tre vardagar innan datumet för visningen. Sker avbokningen med kortare varsel debiteras visningsavgiften.