Att bevara möbelhistoria
I de kungliga samlingarna finns två byråer tillverkade av Christian Linning, en av 1700-talets främsta schatullmakare. Byråerna har sedan dess bevarats i samlingarna, och nyligen vårdats.
Möbelkonservatorn berättar
Möbelkonservator vid Kungl. Husgerådskammaren, Fredrik Hedgårdh, berättar om arbetet att vårda rokokobyråerna i de kungliga samlingarna:
Se filmen på Kungliga slottens Youtube-sida Länk till annan webbplats.
Som ansvarig inredningsarkitekt vid det svenska hovet hade Carl Fredric Adelcrantz uppdraget att förbereda en bostad åt prins Gustav (III) och den danska prinsessan Sofia Magdalena som skulle gifta sig i oktober samma år. September 1766 la Adelcrantz en beställning på ett par byråar hos Christian Linning – rokokons främsta schatullmakare. Tillverkade i Linnings verkstad, bara 200 meter från slottet på Köpmangatan 3, har dessa parbyråar varit en del av de kungliga samlingarna sedan dess.
Vid leveransen placerades byråerna troligen i Sofia Magdalenas stora kabinett, ett av rummen bakom Karl XI:s galleri i Festvåningen, för att senare flyttas till Gripsholms slott på 1770-talet. Även om kungliga möbler flyttas och renoveras eller konserveras över tid, säkerställer kontinuiteten i det statliga ägandet att alla typer av möbler bevaras.
Rokokons främsta schatullmakare
Christian Linning hör till rokokons främsta schatullmakare. Han började som lärling hos Christopher Wellendorph d.y. från 1730, blev gesäll 1734 och sedan mästare år 1746 efter att ha avlagt mästarprov i form av ett kabinettsskåp. Linning var en skicklig möbelsnickare som med tiden blev
berömd för sina påkostade byråar, men i hans verkstad tillverkades även smäckra sekretärer med mera.
Linnings karriär ger en tydlig bild av hur det svenska stilidealet förändrades från senbarock till rokoko. Hans tidiga verk präglas av tyska, holländska och engelska ideal, men från 1750-talet kom möblerna att i allt högre grad påverkas av nya intryck från Frankrike, där rokokon blomstrade. I mer än 30 år drev Linning en av Stockholms mest produktiva verkstäder på Köpmangatan 3 i Gamla Stan. Den välutrustade möbelverkstaden med tretton hyvelbänkar tog han över 1747, då han som nybliven änkeman gifte om sig med Maria Christina Wulf, änka efter ämbetsmästare Johan Hugo Fürloh. År 1772 blev Linning schatullmakarnas ålderman, och var så fram till sin död.
Dessa två byråer i de kungliga samlingarna har en grundkonstruktion av furu och på dessa använde sig Linning av faner i träslaget amarant (fam. Leguminosae), plommon (Prunus domesticasamt), palisander (Dalbergia nigra) samt en åder av lönn (Acer platanoides). Framstolparna är fanerade i palisander på ett blindträ av furu.
Toppbilden: Christian Linnings två byråer visades våren 2022 i Festvåningens drabantsal, tillsammans med dokumentation om konserveringsarbetet. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se