Gustav III:s paviljong

Historik

Det nygifta tronföljarparet Gustav (III) och Sofia Magdalena hyrde sommaren 1766 den lilla egendomen Haga alldeles utanför Stockholms norra tull.

Fem år senare köpte Gustav denna egendom. Ett tiotal år senare inköptes också grannegendomen Brahelund och Haga framstod i stort sett i sin nuvarande storlek.

Under de första åren på Haga bodde Gustav III i Hagas gamla mangårdsbyggnad, den finns alltjämt bevarad i parkens södra del.

Engelska parken

Under 1780–talet började Gustav med hjälp av arkitekten Fredrik Magnus Piper att omvandla parken, enligt tidens ideal, till en romantisk landskapspark – en så kallad engelsk park.

Slingrande vägar, oväntade utsikter, ibland starkt tuktad natur, ibland naturens egen orörda storhet, är karakteristiska komponenter i denna helhet.

Till detta hörde också en rad av olikartade parkbyggnader och paviljonger som den alltjämt bevarade Turkiska paviljongen vid Gamla Haga.

Den omfattande och rika Hagaparken utgör idag en del av världens första Nationalstadspark.

Haga slott

Vid 1780–talets mitt lade Gustav III grundstenen till en storartad slottsbyggnad som skulle bli ett slags museislott.

I de planerade museilokalerna skulle kungen ställa ut sin omfattande samling av antika romerska statyer.

Museislottet på Haga ritades av den franske arkitekten och teaterdekoratören Louis Jean Desprez. Byggnadsarbetet avbröts dock i samband med mordet på Gustav III.

Endast källarvåningen kom att uppföras och är idag känd som Ruinerna på Haga.

Den omfattande skulptursamlingen är numera utställda i Gustav III:s Antikmuseum på Kungliga Slottet i Stockholm.

Paviljong i pompejansk anda

Vid Brunnsvikens strand låg huvudbyggnaden på egendomen Brahelund. Efter Gustavs riktlinjer byggdes detta hus om och blev Kungens paviljong på Haga. Paviljongen inreddes av Louis Masreliéz i pompejansk anda.

Även i ett internationellt perspektiv tillhör Gustav III:s paviljong på Haga ett av de förnämsta exemplen på europeisk nyklassicism.

Vid 1800-talets början uppfördes en Drottningpaviljong, idag mer känd som Haga slott. Sedan hösten 2010 är slottet Kronprinsessparets bostad.

Gustaviansk inredning

Salarna i Gustav III:s hem på Haga visar på den utomordentligt höga kvalitet som utmärkte den gustavianska inredningskonsten.

De olika rummen är inte enbart, till fast inredning, mycket välbevarade utan stora delar av paviljongens ursprungliga möbler har alltjämt sin plats här.

Toppbilden: Gustav III:s paviljong på Haga. Målningen är utförd av konstnär Gösta Söderberg 1829. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Oljemålning av Gustav III:s paviljong och Haga, konstnär okänd. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Gustav III tog hjälp av arkitekten Fredrik Magnus Piper att omvandla parken till en romantisk landskapspark – en så kallad engelsk park. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Detaljbild av väggmåleri i Stora salongen i Gustav III:s paviljong. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Spegelsalongen. Arkitekten Olof Tempelman ritade paviljongen 1787 och inredningsarbetet leddes av Louis Masreliez. Foto: Jens Lindhe/Kungligaslotten.se

Stora salongen. Salarna i Gustav III:s hem på Haga är exempel på gustaviansk inredningskonst. Foto: Jens Lindhe/Kungligaslotten.se

Inför besöket

Följ med på en guidad tur och hör om paviljongens kungliga historia, byggnadshistoria och bevarade inredningar.

Läs mer

För större sällskap rekommenderar vi en förbokad visning. Förbokade visningar kan ges under perioden juni–augusti.

Läs mer

Upptäck mer om Gustav III:s paviljong

Gustav III:s paviljong på Haga är ur ett europeiskt perspektiv en av de märkligaste slottsbyggnaderna från det sena 1700-talet. Inte mins...

Läs mer

Det nygifta tronföljarparet Gustav (III) och Sofia Magdalena hyrde sommaren 1766 den lilla egendomen Haga alldeles utanför Stockholms nor...

Läs mer

Området Haga/Brunnsviken är en del av den kungliga nationalstadsparken. Hagaparken är kanske Sveriges främsta exempel på en "engelsk park".

Läs mer

I Koppartälten finns Haga parkmuseum, kafé och besöksinformation. Koppartälten ligger i närheten av Gustav III:s paviljong, omgärdat av e...

Läs mer

Artiklar och film

Här satt Gustav III innan han begav sig till den ökända maskeradbalen på operan i Stockholm. Haga vittnar om Gustav III:s längtan efter l...

Läs mer

Kundservice

Öppettider: Stängt

Många frågar om

 • Får jag fotografera och filma på de kungliga slotten?

  Det är tillåtet att fotografera och filma för privat bruk utanför och inne i slotten. Dock utan blixt/lampor, stativ, selfiepinne eller annan fast utrustning, och så länge det inte stör övriga besökare, visningar eller annan verksamhet.

  Filminspelningar, mode-, reklam- eller andra kommersiella fotograferingar är inte tillåtna, inne i eller strax utanför slotten.

  Det är dock tillåtet att filma och fotografera för kommersiellt ändamål utanför de kungliga slotten så länge det sker utanför avspärrat område. Vid dessa tillfällen krävs tillstånd. Vi frågor om detta kontakta Marknadsavdelningen

  Kungliga slottet, Drottningholms slott och Haga slott är särskilda skyddsobjekt med följande regler:

  • Kungliga slottet: förbjudet att fotografera och filma från luften.
  • Drottningholms slott: förbjudet att fotografera och filma från luften.
  • Haga slott: förbjudet att fotografera och filma från luften. Det är inte heller tillåtet att fotografera eller filma Haga slott från marken.
 • Är det möjligt att ta bröllopsfoton i slottsparkerna?

  Ja, det är tillåtet att ta bröllopsfoton för privat bruk i våra slottsparker.

  Vänligen respektera följande: det är inte tillåtet att ställa upp skrymmande fotoutrustning och/eller rekvisita, att spärra av eller köra bil på våra parkområden eller på annat sätt störa övriga parkbesökare. Observera särskilda bestämmelser, exempelvis avseende fotografering från luften, under pressinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster .

 • Kan jag ta med min barnvagn in på de kungliga besöksmålen?

  Nej, barnvagnar är inte tillåtna inomhus.

 • Är det tillåtet att ta bröllopsfoton inne på de kungliga slotten?

  Nej, bröllopsfotografering i de kungliga slottens salar är inte möjligt.

  I samband med vigsel i Rosersbergs slottskapell, Strömsholms slottskapell samt Ulriksdals slottskapell går det bra att fotograferas i kyrkan/kapellet, men ej i slottens salar.

 • Finns det förvaringsboxar vid de kungliga besöksmålen?

  Kungliga slottet: Ett fåtal förvaringsboxar finns vid Biljett & Information samt i Museum Tre Kronor. 10 kr i deposition (mynt).
  Vi rekommenderar dock att du inte tar med dig något större bagage. Resväskor och väskor på hjul är inte tillåtna inne på våra besöksmål.

  Övriga besöksmål: Inga förvaringsboxar tillgängliga. Vi rekommenderar att du inte tar med dig något större bagage. Resväskor och väsor på hjul är inte tillåtna inne på våra besöksmål.

Fler frågor och svar